Deficienta de fier – cauze și diagnostic

Deficiența de fier poate fi cauzată de mai mulți factori și se manifestă în mai multe etape. Pe scurt, deficiența de fier este împărțită în trei stadii, care diferă între ele prin gradul de severitate:

 • Stadiul I al deficienței de fier: acesta presupune o deficiență de fier ușoară, mai precis stadiul I reprezintă o deficiență de fier stocat. În acest caz nivelul de feritină (unul din cei doi compuși- feritină și hemosiderină- în care este depozitat fierul intracelular) este sub 30 µg/l.
 • Stadiul II al deficienței de fier: stadiul II al deficienței de fier este reprezentat de o deficiență ușoară-spre-moderată, combinată cu o funcționare defectuoasă a formațiunii de hemoglobină/anemie. În acest stadiu, celulele nu primesc suficient fier, iar corpul nu poate mobiliza rezervele de fier stocate în „trezorerie” (ficat și splină) suficient de repede. Saturația de transferină, unde transferina este o proteină de legare plasmatică a fierului, este sub 20%.
 • Stadiul III al deficienței de fier: stadiul III reprezintă o deficiență gravă de fier, situație în care valorile hemoglobinei sunt sub 10g/dl. Nivelele de hemoglobină se află considerabil sub valorile standard, combinate cu o anemie cauzată de deficiența de fier severă. Simptomele, cum ar fi tulburări ale somnului, migrene, oboseală, căderea cronică a părului, unghii moi, etc. apar din ce în ce mai des.

Este anemia o boală?

Pentru că am menționat mai sus termenul de „anemie” corelând-o cu deficiența de fier este important să clarificăm un aspect: anemia nu este o boală, ci un semn de boală.

Este un semnal de alarmă, care trebuie tratat pentru a evita potențialele boli ce pot apărea ca urmare a unor deficiențe ignorate, devenite severe. Anemia înseamnă, pe scurt, scăderea nivelului hemoglobinei și a hematocritului sub anumite valori considerate normale pentru o vârstă sau sex. Din cauza acestei mici „probleme logistice”, oxigenul care sigură buna funcționare a organismului ajunge mai greu la țesuturi- de aici și funcționarea deficitară a unor țesuturi.

Care sunt cauzele deficienței de fier?

Cel mai adesea, deficiența de fier este o consecință a alimentării slabe cu fier printr-o nutriție slabă, de exemplu în cazul:

 • unui stil de viață vegetarian,
 • unui stil de viață vegan,
 • în cazuri de malnutriție.

De asemenea, o producție redusă de acid gastric, ulcerul gastric, ulcerul intestinal, probleme ale mucoasei membranei intestinale și anumite medicații sau operațiuni pot cauza deficiență de fier. Mai mult decât atât, pierderea semnificativă de sânge poate crește riscul deficienței de fier, aici incluzând menstruația, accidentările sau donațiile de sânge.

Cum se detectează deficiența de fier?

Un test de sânge oferă informații legate de prezența unei deficiențe de fier și gradul ei de severitate.

Următorii parametrii sunt cei mai importanți:

 • Hemoglobina: valoarea limită inferioară pentru femei este de 12g/dl, iar pentru bărbați 13g/dl. Dacă rezultatele testului de sânge sunt sub această limită specifică, pacientul suferă de anemie.
 • Feritina: valorile de feritină asigură informații despre fierul care este stocat în corp. Testul de sânge arată nivelele de feritină ca și „concentrația serului de feritină” (serul este partea fluidă a sângelui). Concentrația normală de feritinină în ser este între 30 și 450µg/l, iar valorile sub 30µg/l indică o deficiență de fier stocat.
 • Transferina: este de fapt „fier transportat”. Testul de sânge arată nivelele de transferină ca o „concentrația de transferină din sânge”. Concentrația normală de transferină din ser este între 2.0 și 3.1g/l (femei) și între 2.1 și 3.4g/l (bărbați). În cazul unei deficiențe de fier, există o concentrație ridicată de transferină în sânge, cu valorile aflându-se peste limita specifică.
 • Alte valori: De asemenea, alte valori ale testului de sânge sunt importante pentru un diagnostic eficient și sunt analizate de către doctor.

De asemenea, simptomele specifice ale pacientului sunt importante – cu cât pacientul își descrie mai precis simptomele, cu atât poate medicul să le asocieze mai simplu cu rezultatele testului de sânge.

Tratamentul este orientat către cauza deficienței de fier – doar dacă aceasta este cunoscută doctorului cât și pacientului, iar planul de nutriție poate fi adaptat în mod specific pentru a satisface nevoile pacientului (de exemplu: prin alimentație bogată în fier sau printr-o selecție de suplimente în cazul unei diete vegetariene sau vegane).

Pentru o sursa vegana si vegetariana de fier, se consuma Fier 2 fumarat, din surse organice. O cantitate optima de fier II fumarat se gaseste in B!TONIC Red Energy.

 • Taguri: Anemie, b!tonic red, bitonic red energy, deficienta, deficienta de fier, feritina, Fier, fier 2 funarat, fiert II fumarat, hemoglobine, Minerale Esentiale, Stil de viata, transferina, vegan, vegetarian
 • Articole

  RSS
  De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație
  De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație

  Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă. Transpirația conține...

  Mai departe...
  5 sfaturi pentru un corp frumos și sănătos pe malul piscinei sau la mare
  5 sfaturi pentru un corp frumos și sănătos pe malul piscinei sau la mare

  A venit vara în sfârșit, avem și vești bune privind condițiile de relaxare în contextul pandemic COVID-19. Mai rămâne doar...

  Mai departe...