Deficienta de fier – cauze și diagnostic

Deficiența de fier poate fi cauzată de mai mulți factori și se manifestă în mai multe etape. Pe scurt, deficiența de fier este împărțită în trei stadii, care diferă între ele prin gradul de severitate:

 • Stadiul I al deficienței de fier: acesta presupune o deficiență de fier ușoară, mai precis stadiul I reprezintă o deficiență de fier stocat. În acest caz nivelul de feritină (unul din cei doi compuși- feritină și hemosiderină- în care este depozitat fierul intracelular) este sub 30 µg/l.
 • Stadiul II al deficienței de fier: stadiul II al deficienței de fier este reprezentat de o deficiență ușoară-spre-moderată, combinată cu o funcționare defectuoasă a formațiunii de hemoglobină/anemie. În acest stadiu, celulele nu primesc suficient fier, iar corpul nu poate mobiliza rezervele de fier stocate în „trezorerie” (ficat și splină) suficient de repede. Saturația de transferină, unde transferina este o proteină de legare plasmatică a fierului, este sub 20%.
 • Stadiul III al deficienței de fier: stadiul III reprezintă o deficiență gravă de fier, situație în care valorile hemoglobinei sunt sub 10g/dl. Nivelele de hemoglobină se află considerabil sub valorile standard, combinate cu o anemie cauzată de deficiența de fier severă. Simptomele, cum ar fi tulburări ale somnului, migrene, oboseală, căderea cronică a părului, unghii moi, etc. apar din ce în ce mai des.

Este anemia o boală?

Pentru că am menționat mai sus termenul de „anemie” corelând-o cu deficiența de fier este important să clarificăm un aspect: anemia nu este o boală, ci un semn de boală.

Este un semnal de alarmă, care trebuie tratat pentru a evita potențialele boli ce pot apărea ca urmare a unor deficiențe ignorate, devenite severe. Anemia înseamnă, pe scurt, scăderea nivelului hemoglobinei și a hematocritului sub anumite valori considerate normale pentru o vârstă sau sex. Din cauza acestei mici „probleme logistice”, oxigenul care sigură buna funcționare a organismului ajunge mai greu la țesuturi- de aici și funcționarea deficitară a unor țesuturi.

Care sunt cauzele deficienței de fier?

Cel mai adesea, deficiența de fier este o consecință a alimentării slabe cu fier printr-o nutriție slabă, de exemplu în cazul:

 • unui stil de viață vegetarian,
 • unui stil de viață vegan,
 • în cazuri de malnutriție.

De asemenea, o producție redusă de acid gastric, ulcerul gastric, ulcerul intestinal, probleme ale mucoasei membranei intestinale și anumite medicații sau operațiuni pot cauza deficiență de fier. Mai mult decât atât, pierderea semnificativă de sânge poate crește riscul deficienței de fier, aici incluzând menstruația, accidentările sau donațiile de sânge.

Cum se detectează deficiența de fier?

Un test de sânge oferă informații legate de prezența unei deficiențe de fier și gradul ei de severitate.

Următorii parametrii sunt cei mai importanți:

 • Hemoglobina: valoarea limită inferioară pentru femei este de 12g/dl, iar pentru bărbați 13g/dl. Dacă rezultatele testului de sânge sunt sub această limită specifică, pacientul suferă de anemie.
 • Feritina: valorile de feritină asigură informații despre fierul care este stocat în corp. Testul de sânge arată nivelele de feritină ca și „concentrația serului de feritină” (serul este partea fluidă a sângelui). Concentrația normală de feritinină în ser este între 30 și 450µg/l, iar valorile sub 30µg/l indică o deficiență de fier stocat.
 • Transferina: este de fapt „fier transportat”. Testul de sânge arată nivelele de transferină ca o „concentrația de transferină din sânge”. Concentrația normală de transferină din ser este între 2.0 și 3.1g/l (femei) și între 2.1 și 3.4g/l (bărbați). În cazul unei deficiențe de fier, există o concentrație ridicată de transferină în sânge, cu valorile aflându-se peste limita specifică.
 • Alte valori: De asemenea, alte valori ale testului de sânge sunt importante pentru un diagnostic eficient și sunt analizate de către doctor.

De asemenea, simptomele specifice ale pacientului sunt importante – cu cât pacientul își descrie mai precis simptomele, cu atât poate medicul să le asocieze mai simplu cu rezultatele testului de sânge.

Tratamentul este orientat către cauza deficienței de fier – doar dacă aceasta este cunoscută doctorului cât și pacientului, iar planul de nutriție poate fi adaptat în mod specific pentru a satisface nevoile pacientului (de exemplu: prin alimentație bogată în fier sau printr-o selecție de suplimente în cazul unei diete vegetariene sau vegane).

Pentru o sursa vegana si vegetariana de fier, se consuma Fier 2 fumarat, din surse organice. O cantitate optima de fier II fumarat se gaseste in B!TONIC Red Energy.

 • Taguri: Anemie, b!tonic red, bitonic red energy, deficienta, deficienta de fier, feritina, Fier, fier 2 funarat, fiert II fumarat, hemoglobine, Minerale Esentiale, Stil de viata, transferina, vegan, vegetarian
 • ← Articol anterior Următorul articol →

  Articole

  RSS
  Taguri
  8 martie absorbtie acerola acid folic acizi grasi alcool alge alge fara iod Anemie anghinare anti ageing anti aging anti-ageing anti-stress antidepresive antifumat antioxidanti anxietate articulatii artrita atac de panica ateroslecroza B!TONIC Golden Oils b!tonic orange imun b!tonic red b!tonic rosa b!tonic terra b!tonic terra liver b!tonic yellow b!tonic yellow vibe b9 bacterii beneficii bila bitonic bitonic golden bitonic orange bitonic red energy bitonic rosa spirit bitonic terra bitonic terra liver bitonic yellow bitonic yellow vibe boli cardiovasculare btonic calmant capsule de omega Cauze ceai verde celula hepatica celule hepatice cinarine ciocolata cireasa acerola cireasa exotica colesterol colina complex de vitamina b complex de vitamine b concentrare continut scazut de iod creier crom cura de detox cura de slabire cura naturista curatare curcumina deficienta deficienta de crom deficienta de fier depresie detoxifere Detoxifiere dezvoltat in Germania DHA diabet digestie durere la urinare dureri de cap e.coli efect triplu de protejare a ficatului energie EPA eritropoieza esteri etilici extract de anghinare extras de plante fara reteta farmacista febra feritina ficat ficat gras ficat lenes ficat marit Fier fier 2 funarat fiert II fumarat fumator gena tineretii grasime hamei HDL hemoglobine hepatoprotect hepatoprotector Holistic hormonul fericirii icter ileu imbatranire imunitate imunizant imunizator imunostimulator Infarct infectie bacteriala infectie urinara inima insulina interviu iod LDL lipsa de concentrare Malpighia Glabra melisa memorie mestecat metabolism microalge migrene Minerale Esentiale nutritie obezitate oboseala omega Omega 3 omega-3 organic paloare Panica pierdere in greutate piper negru piperina piperine plamani pofta de dulce polifenoli poluare portocale prebiotice preventie preventie 360+5 protectia ficatului protectie prozac raceala radicali liberi refacerea celulei hepatice regenerarea celului hepatice respiratie resveratrol resveratrol forte rinichi rinishi runinbucharest sange sara saijari Schizochytrium scrub sergiu munteanu serotonina sfaturi sanatate silimarina Simptome SIRT 1 slabire rapida Solutii Stil de viata Studii studiu stiintific omega 3 supliment natural sursa organica teaca de mielina tensiune tigara toxine transferina tratament naturist tratamentul plamanilor trecerea la ora de iarna trecerea la ora de iarna; tulburari de somn trigliceride turmeric ulei de peste usturime vase de sange vegan vegetarian vene vezica visina de barbados Vitamina B12 vitamina b6 Vitamina C Vitamina D Vitamina E Vitamine Vitamine B
  Vezi tot ...

  Lucrezi in domeniul bancar? Afla cum sa eviti problemele de sanatate!

  Daca lucrezi in domeniul bancar, ai observat poate ca anumite probleme de sanatate tot apar: mediul tau de lucru este spatiul propice pentru anumiti inamici ai sanatatii. Afla cum sa iti protejezi sanatatea, mai ales cand lucrezi intr-o banca!
  Mai departe... →

  Sa intelegem cum functioneaza Tribulus!

  Tribulus este unul dintre cele mai populare ingrediente la momentul actual. Și chiar amuzant, este un ingredient despre care barbatii...

  Mai departe... →