Cosul meu

Deficienta de fier – cauze si diagnostic

Postat la

Deficienta de fier poate fi cauzata de mai multi factori si se manifesta in mai multe etape. Pe scurt, deficienta de fier este impartita in trei stadii, care difera intre ele prin gradul de severitate:

  • Stadiul I al deficientei de fier: acesta presupune o deficienta de fier usoara, mai precis stadiul I reprezinta o deficienta de fier stocat. In acest caz nivelul de feritina (unul din cei doi compusi- feritina si hemosiderina- in care este depozitat fierul intracelular) este sub 30 µg/l.
  • Stadiul II al deficientei de fier: stadiul II al deficientei de fier este reprezentat de o deficienta usoara-spre-moderata, combinata cu o functionare defectuoasa a formatiunii de hemoglobina/anemie. In acest stadiu, celulele nu primesc suficient fier, iar corpul nu poate mobiliza rezervele de fier stocate in „trezorerie” (ficat si splina) suficient de repede. Saturatia de transferina, unde transferina este o proteina de legare plasmatica a fierului, este sub 20%.
  • Stadiul III al deficientei de fier: stadiul III reprezinta o deficienta grava de fier, situatie in care valorile hemoglobinei sunt sub 10g/dl. Nivelele de hemoglobina se afla considerabil sub valorile standard, combinate cu o anemie cauzata de deficienta de fier severa. Simptomele, cum ar fi tulburari ale somnului, migrene, oboseala, caderea cronica a parului, unghii moi, etc. apar din ce in ce mai des.

Este anemia o boala?

Pentru ca am mentionat mai sus termenul de „anemie” coreland-o cu deficienta de fier este important sa clarificam un aspect: anemia nu este o boala, ci un semn de boala.

Este un semnal de alarma, care trebuie tratat pentru a evita potentialele boli ce pot aparea ca urmare a unor deficiente ignorate, devenite severe. Anemia inseamna, pe scurt, scaderea nivelului hemoglobinei si a hematocritului sub anumite valori considerate normale pentru o varsta sau sex. Din cauza acestei mici „probleme logistice”, oxigenul care sigura buna functionare a organismului ajunge mai greu la tesuturi- de aici si functionarea deficitara a unor tesuturi.

Care sunt cauzele deficientei de fier?

Cel mai adesea, deficienta de fier este o consecinta a alimentarii slabe cu fier printr-o nutritie slaba, de exemplu in cazul:

  • unui stil de viata vegetarian,
  • unui stil de viata vegan,
  • in cazuri de malnutritie.

De asemenea, o productie redusa de acid gastric, ulcerul gastric, ulcerul intestinal, probleme ale mucoasei membranei intestinale si anumite medicatii sau operatiuni pot cauza deficienta de fier. Mai mult decat atat, pierderea semnificativa de sange poate creste riscul deficientei de fier, aici incluzand menstruatia, accidentarile sau donatiile de sange.

Cum se detecteaza deficienta de fier?

Un test de sange ofera informatii legate de prezenta unei deficiente de fier si gradul ei de severitate.

Urmatorii parametrii sunt cei mai importanti:

  • Hemoglobina: valoarea limita inferioara pentru femei este de 12g/dl, iar pentru barbati 13g/dl. Daca rezultatele testului de sange sunt sub aceasta limita specifica, pacientul sufera de anemie.
  • Feritina: valorile de feritina asigura informatii despre fierul care este stocat in corp. Testul de sange arata nivelele de feritina ca si „concentratia serului de feritina” (serul este partea fluida a sangelui). Concentratia normala de feritinina in ser este intre 30 si 450µg/l, iar valorile sub 30µg/l indica o deficienta de fier stocat.
  • Transferina: este de fapt „fier transportat”. Testul de sange arata nivelele de transferina ca o „concentratia de transferina din sange”. Concentratia normala de transferina din ser este intre 2.0 si 3.1g/l (femei) si intre 2.1 si 3.4g/l (barbati). In cazul unei deficiente de fier, exista o concentratie ridicata de transferina in sange, cu valorile aflandu-se peste limita specifica.
  • Alte valori: De asemenea, alte valori ale testului de sange sunt importante pentru un diagnostic eficient si sunt analizate de catre doctor.

De asemenea, simptomele specifice ale pacientului sunt importante – cu cat pacientul isi descrie mai precis simptomele, cu atat poate medicul sa le asocieze mai simplu cu rezultatele testului de sange.

Tratamentul este orientat catre cauza deficientei de fier – doar daca aceasta este cunoscuta doctorului cat si pacientului, iar planul de nutritie poate fi adaptat in mod specific pentru a satisface nevoile pacientului (de exemplu: prin alimentatie bogata in fier sau printr-o selectie de suplimente in cazul unei diete vegetariene sau vegane).

Pentru o sursa vegana si vegetariana de fier, se consuma Fier 2 fumarat, din surse organice. O cantitate optima de fier II fumarat se gaseste in B!TONIC Red Energy.


Articol anterior Urmatorul articol

Aboneaza-te la newsletter-ul B!TONIC si ai -5% instant la prima ta comanda!