Efectele silimarinei asupra organismului - Dr. Nutritionist Sergiu Munteanu

Cunoscuta ca un puternic hepatoprotector si detoxifiant, silimarina a devenit in scurt timp un panaceu pentru problemele hepatice la nivel mondial. Cunoscutul extras de Armurariu trateaza afectiuni precum colesterol ridicat sau este administrat in refacerea celulei hepatice. Multi pacienti pierd din vedere efectele silimarinei asupra organismului pe termen lung.

Ficatul este cel mai mare organ al corpului si totodata acesta functioneaza ca o uzina: proceseaza alimentele, extrage micronutrientii si ii transforma in energie, elichilibreaza nivelul grasimilor, elimina toxinele si produce bila, necesara unei digestii optime. Fiind asociat cu un gadget multitasking, ficatul se autoregenereaza si poate stoca enzime si proteine necesare functiei vitale, insa pentru o buna functionare este nevoie de suport.

"Deoarece silimarina trebuie administrata un timp indelungat pentru obtinerea efectelor vizibile sunt un sir de reactii adverse si contraindicatii: nu se recomanda in cazuri de ulcer stomacal, femeilor cu ciclu menstrual neregulat, in cazuri de tumori hormodependente, in cazuri de diabet zaharat etc. " afirma Dr. Nutritionist Sergiu Munteanu

Extract de cinarina sau silimarina?

Atat cinarina cat si silimarina sunt antioxidanti puternici, ambele cu efect hepatoprotector, insa ceea ce le deosebeste este in principal sursa si efectul pe termen lung. 

In timp ce cinarina se extrage din anghinare, silimarina are ca sursa armurariul (sau scaietele, in termeni populari). Ambele originare din Europa, au proprietati anti-inflamatorii si sunt folosite in medicina traditionala inca din cele mai vechi timpuri. 

Asemeni unui ecosistem pentru care se are in vedere dezvoltarea durabila, organismul are nevoie de sustinere si preventie in ceea ce priveste bolile ficatului. 

Top efecte silimarina asupra organismului

 1. Deoarece contine o cantitate mare de acizi organici irita mucoasa stomacului si intestinului (nu se recomanda in cazuri de ulcer stomacal, gastrita, duodenita si iritatia mucoasei intestinului)
 2. Tot din cauza acizilor, la administrare indelungata deregleaza flora intestinala normala provocand disbacterioza cu manifestari: diaree, dureri abdominale, greata, balonare, indirect poate afecta producerea si absorbtia de vitamine (mai ales vit K) in intestin.
 3. Avand efect de fitoestrogen nu se recomanda barbatilor virili, femeilor cu dereglari hormonale (polichistoza ovariana, infertilitate, ciclu menstrual dereglat sau abundent) si persoanelor ce au suferit de tumori hormonodependente.
 4. Deoarece modifica activitatea enzimelor hepatice cu precautie sau se inceteaza administrarea de silimarina in combinatie cu antibiotice, sedativele, tranchilizantele s.a.
 5. Deoarece modifica glicemia sangvina nu se recomanda administrarea in diabet zaharat cu sindrom holestatic (poate accentua sindromul colestatic si decompensarea diabetului).
 6. Reactii alergice la nivel local (nazofaringe) si general (urticarie, dermatita alergica s.a.)

Formula unica de protectie a ficatului: colina, extract de cinarina din anghinare, piperine din frunze de piper si extract de curcumine din piper

Curcumina și turmericul

Curcumina este antioxidantul faimos al popoarelor estice, gasit in planta numita turmeric. Este usor de recunoscut datoria culorii puternice oranj, care poate varia spre galben sau spre roșu, in functie de soi. Curcumina este ingredientul cel mai usor de folosit in terapii si tratamente. Metoda de actiune este asemanatoare cu cea a alimentelor, el trece prin intregul sistem digestiv impreună cu restul mancarii si detoxifica organismul pe parcurs, fara a fi perceput drept chimical de catre corp.

Curcumina este cu precadere folosita in cazuri medicale de hipertrigliceridemie, cand corpul stocheaza grasimea in exces din alimentatie in ficat. Acest lucru poarta denumirea de „ficat gras”, si este o inflamare cauzata de faptul ca ficatul nu mai poate face fata cu success unei diete dezechilibrate. Aici intervine cu succes curcumina, care ajuta ficatul sa isi relanseze functiile, sa curete grasimea in exces si să reducă per total colesterolul din corp.

Curcumina nu trebuie consumata doar in scop medical, fiind recomandata si dupa mese copioase sau dupa diete si tratamente medicamentoase, pentru a ajuta functia ficatului. Este un ingredient natural care imbunatateste functia ficatului si care poate fi auto-administrat, deoarece nu are efecte adverse.

Piperul negru

Frunzele de piperul negru contin piperine, care sunt de fapt compusii activi din piper. Recent, s-a descoperit importanta adaugarii piperului in timpul meselor: piperinele activeaza sistemul de procesare al grasimilor in corp si faciliteaza absorbtia tuturor nutrientilor.

Introducerea acestui ingredient in formula hepatoprotectoare a avut ca rol cresterea absorbtiei celorlalte ingrediente si protectia stomacului. Acest ingredint nu produce arsuri, pentru ca sursa sunt frunzele de piper, si nu bobul in sine. 

Anghinarea (extract de cinarine din frunze de anghinare)

Daca se poate invata din istoria medicinii, se poate lua ca reper  medicina romanilor, popor longeviv si sanatos. Desi armatele romane aveau o dieta stricta, soldatii isi pastrau sanatatea cand calatoreau in regiuni noi cu ajutorul anghinarei uscate. Plina de antioxidanti, o frunza de anghinare dupa mese asigura buna functionare a ficatului.

In plus, are un efect anti-microbial care ajuta ficatul sa se curete daca au fost ingerate alimente nocive, cu microbi. Extractele din anghinare stimuleaza secretia biliara si ajuta organismul sa elimine din grasimile in exces, reducand colesterolul. Anghinarea contine uleiuri esentiale care ajuta la refacerea celulei hepatice, avand si rol hepatoprotectiv. 

In concluzie, in preventia bolilor ficatului, dar si in recuperarea dupa tratamente medicamentoase mai puternice, recomandam pe termen lung cinarina.

 • Taguri: anghinare, bila, cinarine, ficat gras, hepatoprotect, sergiu munteanu, silimarina
 • ← Articol anterior Următorul articol →

  Articole

  RSS

  Cură de slăbire în vacanță? Dă restart organismului tău!

  De cele mai multe ori, pregătirea pentru ”bikini body” începe din luna aprilie. Sălile de sport sunt luate cu asalt,...

  Mai departe... →

  Niacina – „o simplă vitamină” sau ceva mai mult?

  Ce știi despre Pelagra și simptomele acesteia? Pelagra este o boală cauzată de o dietă deficitară sau incapacitatea organismului de...

  Mai departe... →