Microalgele Schizochytrium

RSS
Microalgele Schizochytrium

Este general cunoscut faptul includerea in dieta a acizilor grasi esentiali este necesara pentru o functionare normala a creierului, a vederii si a functiei cardiace. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul a 1-2 portii de peste pe saptamana, insa consumatorii care au adoptat o dieta vegana sau vegetariana au renuntat complet la peste.

Pe termen lung, din cauza pescuitului excesiv, exista un semnal real de alarma ce vizeaza cantitatea de peste care poate sustine un consum durabil si necesarul de Omega 3 pentru fiecare consumator, care se poate reduce considerabil.

Algele – solutia producatorilor de suplimente alimentare pe baza de Omega 3-6-9

Ca o solutie in ceea ce priveste reducerea consumului de peste din mari si oceane, cercetatorii in nutritie au luat in considerare suplimentarea cu acizi grasi esentiali din alge. Un avantaj al modului de obtinere este ca algele au sistemul propriu de producere de Omega 3, in comparatie cu regnul animal, inclusiv omul, care necesita o sursa din care sa extraga acizii grasi esentiali.

Practic, pestele mananca alga si apoi sintetizeaza in grasime acizii grasi esentiali Omega 3.

In prezent, algele sunt crescute in acvacultura in conditii controlate, departe de substante chimice si metale grele, acest procedeu fiind si o masura eco-friendly in vederea protejarii ecosistemului marin. „Algele propriu-zise acumuleaza cantitati insemnate de iod, cunoscute ca si „bombe ionice”, explica Prof. Dr. Marc Pignitter din cadrul Departamentului de Chimie Nutritionala si Fizica de la Universitatea din Viena.

Exista fluctuatii uriase in ceea ce priveste continutul de iod al diferitelor grupuri de alge comestibile. De exemplu, pentru genul Laminaria (Kombu) a fost detectat un continut de iod de 241-4921 mg/ kg in timp ce genul Porphyra (Nori) contine 29.3-45.8 mg/ kg iod.

Care este rolul Iodului in organism?

Iodul, compus al hormonilor tiroidieni, face parte din micronutrientii esentiali care se recomanda a fi consumati zilnic. Studiile focusate pe carentele de nutritie din Europa Centrala si de Est indica un deficit de iod in aceasta zona. In acest sens, a fost introdusa pe piata alimentara sarea cu iod in anul 2003, cunoscuta si ca sarea iodata. Acest fapt asigura un aport optim de iod extras din alimentatie. Uniunea Europeana recomanda pentru adulti un aport zilnic de iod de 150 µg si un maxim de 600 µg de iod si exista semnale de alarma in ceea ce priveste consumul de sare, zahar si grasimi.

Trendul culinar al ultimilor ani, reprezentat de mancarea asiatica si stilul de viata vegan adoptat de unii consumatori a condus deja la consumul de alge in preparatele culinare, fapt ce acum 20 de ani era un subiect tabu pentru restaurantele din Romania si preferintele culinare ale romanilor. Prin administrarea de alge cu iod, cantitatea maxima de iod recomandata zilnic poate fi foarte usor depasita.

Iodul si glanda tiroida

In timp ce o glanda tiroida sanatoasa poate face fata unui exces de iod acut prin adaptarea la asa-numitul efect Wolff-Chaikoff prin reducerea tranzitorie cu producerea normala a hormonilor tiroidieni in ciuda excesului de iod, acesta poate duce la o disfunctie tiroidiana tranzitorie sau permanenta. Persoanele care sufera de glanda tiroida ar trebui sa evite consumarea algelor bogate in iod si sa respecte indicatiile medicului cu privire la aportul zilnic al acestui mineral.

Microalgele Schizochytrium – o noua sursa de Omega 3 cu continut scazut de Iod

Fauna marina abunda in surse de Omega 3, in special microalgele care au un continut sarac in iod si sunt bogate in acizi grasi Omega 3 produsi de trigliceride. Pe piata farmaceutica, exista foarte multe produse cu continut de Omega 3, insa ceea ce consumatorii nu cunosc este faptul ca acizii grasi esentiali sunt livrati sub forma de esteri dietilici. Acestia au o biodisponibilitate care este cu 50% mai mica in comparatie cu trigliceridele lor, fapt ce determina o absorbtie mult mai redusa a acizilor in organism. Cercetatorii de la Universitatea de Nutritie din Viena au clasificat microalgele Schizochytrium ca fiind „o sursa de aur’” de Omega 3, fiind organisme unicelulare, capabile sa produca singure Omega 3, 100% vegetal. Microalgele Schizochytrium indeplinesc cerintele Uniunii Europene si au fost certificate drept hrana in Europa la inceputul anului 2003.

„Schizochytrium contine o cantitate insemnata de acizi grasi esentiali Omega 3 sub forma de trigliceride si o cantitate foarte mica de iod, ceea ce face din alga Schizochytrium o excelenta sursa de Omega 3 pentru cei care au adoptat un stil vegan si de asemenea, pentru cei care deja au adoptat un stil de viata sanatos, oferind varite beneficii precum: imbunatatirea sistemului cardiovascular, echilibrarea nivelului de grasimi in corp, imbunatatirea memoriei, reducerea inflamatiilor in corp, reglarea nivelului de trigliceride, dezvoltarea creierului fatului etc ”, declara Ass.-Prof. Mag. pharm. Dr. rer. nat. Marc Pignitter.

Cercetatorii in nutritrie de la Universitatea de Farmacologie din Viena au dezvoltat impreuna cu Lifecare Essentials, companie producatoare de suplimente alimentare, un complex de acizi grasi esentiali cu concentratie marita de DHA, avand la baza microalgele Schizochytrium. B!TONIC Golden Oils se prezinta sub forma de capsula cu invelis vegetal, de 1 cm marime, fara gust si fara miros. Aceasta microalga nu este caracterizata doar de cantitati mari de acizi grasi omega-3 ca trigliceride, ci si de cantitatiile sale reduse de iod.

O singura capsula B!tonic Golden Oils contine doar 0,245 μg iod (analiza fiind efectuata de un laborator certificat extern). Produsele existente deja pe piata ar putea contine iod pana la 4921 mg / kg si ar putea prin urmare, sa provoace disfunctii tiroidiene. Golden Oils contine acizi grasi esentiali omega-3 si doar o cantitate mica de iod, sustinand o alimentatie sanatoasa.


Articol anterior

  • Daniela Dinica