Cosul meu

Pofta de dulce inseamna lipsa de crom. Cauze si solutii.

Postat la

De cele mai multe ori, poftele se pun pe seama “micilor placeri vinovate”, cum ar fi pofta de dulce sau pofta de sarat. Aceste semnale ale organismului nu sunt altceva decat senzori care indica un nivel scazut de micronutrienti si corpul uman cere suplimentarea acestora. In mai mult de jumatate din cazuri, pofta de dulce inseamna lipsa cromului din sange, in timp ce pofta de sarat indica o insuficienta electrolitica. Corpul uman este 70% apa. Cum se echilibreaza balanta?

Alimente bogate in crom

Alimentatia echilibrata este un factor major in stilul de viata al omului modern. Zaharul este un stimulent pentru creier si nevoia de dulce este sustinuta de cantitatea de zahar ce intra in sange. Nutritionistii recomanda urmatoarele alimente pentru a reduce pofta de dulce: Drojdia de paine, cartofi, carne, melasa, condimente (coriandru, busuioc), paine integrala, cereale, fructe proaspete si vegetale.

Nutritionistii recomanda includerea alimentelor ce contin crom in alimentatie deoarce ajuta la reducerea colesterolului si la reglarea nivelului de zahar din sange. Desi nu este un mineral consacrat, devine important atunci cand lipseste, mai ales prin dezechilibrele pe care le produce printre care aminitm fluctuatii de energie sau degradarea structurii ADN-ului.

De asemenea, gatitul in vase de crom creste continutul alimentelor in acest mineral, insa nu se recomanda aceasta procedura pentru ca fiind sintetic, corpul nu il va absorbi in mod optim. Sursa optima este cea organica, din alimente care cresc in pamant natural.

Deficienta de crom – simptome si solutii

Exista o serie de semnale la nivelul organismul care indica lipsa de elemente nutritive, mai ales a vitaminelor si mineralelor. Nutritionistii sunt de parere ca primele semnalmente se pot observa in jurul unghiilor, parului, gurii, pielii si ochilor, insa este foarte probabil sa se confunde cu alergii sau metabolismului precar al grasimilor. De aceea, atunci cand se suspecteaza o carenta de minerale si vitamine, cel mai elocvent mod de a afla este realizarea analizelor uzuale de sange, cu precizarea carentelor de urmarit.

Cromul este un oligo-mineral pe care corpul uman il foloseste in digestia alimentelor si are nevoie de acesta in cantitati mici.

In Occident, in medie, o femeie adulta are nevoie de 23-29 micrograme de crom pe zi, in timp ce barbatii au nevoie de rezerve mai mari, intre 39-54 micrograme pe zi. Chiar si bebelusii au nevoie de crom (0.24 micrograme/zi) si isi iau acest mineral din laptele matern.

Atunci cand o persoana prezinta deficienta de crom, se poate confrunta cu urmatoarele:

  • Nivel ridicat de glucoza in sange

  • Aspect precar ar pielii

  • Risc de crestere al nivelului de colesterol

  • Pofta de mancare intensa

  • Degradarea vederii

  • Lipsa de concentrare

  • Vindecare lenta a ranilor

Ce rol are cromul?

Rolul principal al cromului este de a ajuta la transferul glucozei in sange si implicit la convertirea alimentelor in energie in urma digestiei, sintetizand carbohidratii, grasimile si proteinele.

Pentru cei care sufera de diabet de tip I, cromul ajuta la o buna gestionare a indicelui glicemic, mai ales pentru cei adulti.

Un nivel scazut de crom poate favoriza cresterea colesterolului si aparitia bolii coronoriene ischemice. De asemenea, un deficit de crom poate influenta afectiunile oculare, cum ar fi aparitia glaucomului. La femeile aflate la menopauza, poate influenta pierderea masei osoase.

Pe de alta parte, un aport ridicat in organism de crom poate dauna sanatatii rinichilor, ficatului, sistemul nervos si sistemul cardiovascular.

B!TONIC RED ENERGY – sursa bogata de minerale, inclusiv crom

Este dovedit stiintific faptul ca suplimentele alimentare ce contin crom pot sa scada nivelul total al colesterolului la cei cu indice glicemic ridicat si diabet.

B!TONIC Red Energy este un supliment alimentar dezvoltat de experti in nutritie dupa ce au analizat nevoile de consum in conditiile vietii moderne in Europa Centrala si de Est. Am luat in considerare ultimele studii si teste de laborator pentru a dezvolta un supliment care sa asigure cu succes necesarul de minerale si sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii omului.

De aceea, B!TONIC B!TONIC Red Energy contribuie cu succes la asigurarea nivelului optim de crom, pe langa alte 9 minerale esentiale cum ar fi: fier, magneziu, calciu, iod, zinc, cupru, seleniu si mangan. In plus, pentru o mai buna absorbtie a mineralelor, cantitatea de Vitamina C a fost crescuta – fapt ce ajuta la observarea efectelor mai rapid.


Articol anterior Urmatorul articol

Aboneaza-te la newsletter-ul B!TONIC si ai -5% instant la prima ta comanda!